2 Eylül 2015 Çarşamba

#Tarım bakanı ne işe yarar?
Çukurova,tümüyle boğucu bir havayla nefes almaya çalışıyor.Havanın sıcaklığı bir yana ama şu ANIZ YANGINLARI bizi öldürecek artık.
Devletin bit tarım politikası olmazsa,eski tarım bakanı,hipodrum açmaktan,havalimanı denetlemeye koşarsa,bu ülkede çiftçinin ve bizlerin yaşadığı dramdan bi'haber olur.
Çukurova.....
Bereketli toprakların diyarı olarak bilinse de, o eskidendi.Şimdi,pamuk,buğday,mısır ekilen verimli tarım arazilerine kurulan sanayi tesisleri toprakları kirletti Çukurova,biraz daha önlem alınmazsa filmlerde kalan nostaljik bir tada dönüşecek.
Ülkemizde uzun süredir uygulanan bir TARIM POLİTİKASI yok.Çift tohum,gübre,mazot sarmalında,çaresizce bildiği en iyi işi yapıyor;çiftçilik.
Tek ürünle geçim olmayacağına göre,mecburen ikinci ürünü ekmek zorunda.Hasadını yaptığı üründen sonra toprak sürülecek ve yeni ürün ekilecek.
Başka türlü geçinemez.
Bu nedenle ürün kalıntılarını çabucak yok etmek zorunda.Sapların alınmasını beklese,ekim gecikecek.Bu işleri yapan tarım makineleri hem az hem de çok pahalı.
Çiftçi de çözümü,tarlaları yakmakta buluyor.Tabi,yaktığı yalnızca sap değil,toprakta ne kadar mineral,yararlı canlılar ve verimli üst tabaka varsa yakıyor.Yanlışı biliyor ama çözümü yok.
Eskiden,toprak nadasa bırakılırdı ama artık böyle bir lüksü de yok;ekmek zorunda.
Bu da,gittikçe verimi düşen topraklar,düşen rekolte ve çaresizce ekmeye devam eden çifti demek.
Oysa,ANIZ YANGINLARI önlenebilir.Hasat zamanı,çiftçiye destek olmak bu kadar zor mu?
Tarım Politikası dediğiniz şey tam da budur.Çiftçi,aklına eseni değil,ülkede planlanan şekilde ürün ekecek.Hasat zamanı da,yoğunluk azalacağından ne tarla yanacak ne de biz boğulacağız.
İnanın,bu dumanı,boğucu sıcaklığı,nefessiz kalmayı,ancak bizim gibi yaşayanlar bilir.
Her taraf küçücük,siyah partiküller dolu.
Hükümet,başkanlık inadıyla seçim derken,ülke yanıyor her açıdan.
Hava kurşun gibi ağır,Bağırıyoruz ama sesimizi duyan yok!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder