#Bir bayramı daha yaşadık.
Bir anket okudum Türkiye ve dünya çocuklarının hangi değerlerle yetiştirildiği üzerine.
Z kuşağının da analizi vardı .
Bayramlar, nesillerin iyi yetişmesinde bir örnektir aslında. Ebeveynler , ne kadar iyi çocuk yetiştiriyor ,eve gelen ya da ziyarete gittiğiniz evlerdeki çocuk ve gençlerin davranışlarından görüyorsunuz.
Diyebilirim ki: Yeni nesil Anne-Babalar çok başarısız çocuk yetiştiriyor.
Çocuklar saygıyı bilmiyor örneğin.
Biz çocukken, eve gelen bir misafiri karşılama, oturup kalkma, ikramlar ,konuşma ve susmanın nerde- nasıl olacağını öğrenmiştik.
Çünkü; Annelerimiz çok iyiydi ama şimdiki nesil anneler, çocukların eline veriyorlar cep telefonu ya da tableti, insan ilişkileri kurma, sosyalleşme nedir hiç öğrenmeden, sosyal medya üzerinden edinimler kazanıyor ve bunu da doğru sanıyorlar.
Bu cep telefonu ve tabletler başka ülkelerde yok mu?
Ama o çocuklar neden bu kadar iyi yetişiyor?
Çocukların, beyin gelişimleri ve algıları ilk 8 yılda biçimleniyormuş.
Kundaktaki bebeğin eline cep telefonunu verirken bir kez daha düşünün isterseniz.
Araştırma, İskandinav ülkeleri, Norveç, İsveç, Kanada, Hindistan, Mısır, Nikaragua, Ürdün, Japonya, ABD. gibi ülkelerde yapılmış ve sonuç:
Bağımsızlık ,hayal gücü, sıkı çalışma, bencil olmama ,dini inanç ve itaat etmek başlığında, dünya iki ayrı kutup ne yazık ki.
Bilim ve teknolojide lider ülkelere bakın, öncelikleri bağımsızlık, hayal gücü ve çalışma.
Ortadoğu coğrafyasında ise itaat ve dini inanç öncelikleri olmuş.
Ellerindeki cep telefonunu ,bilgisayarları batı üretiyor, petrole dayalı, dini kendilerine referans alan ve çocuklara itaat etmeyi öğretenlere pazarlıyor.
Çocuklarımızı terbiyeli, saygılı , çalışkan, özgür düşünen, ne istediğini bilen, sorumluluk sahibi, hayal gücü yüksek bireyler olarak neden yetiştiremiyoruz?
Bizim ülkemiz, Ortadoğu ülkelerinden ne kadar farklı?
İtaat et, dini öncelikle, düşünme, sorgulama , biat et diyerek nesilleri yetiştiriyoruz bilmem farkında mısınız?
Çocuklarımız saygısız yetişiyor.
Bizim çocukluğumuzda, bayramlarda ya da eve bir misafir geldiğinde ayağa kalkılır, eli öpülür, karşısında usturuplu oturulurdu.
Şimdiki çocuklar ve gençler, odaya biri mi girmiş, umurlarında bile değil; değil ayağa kalkmak, yayılmışlar kanepeye, hiç istiflerini bile bozmuyorlar.
Böyle çocuk yetiştirilir mi?
Kibarlık ve zarafeti ,çocuklarınıza lütfen öğretin. İlk 8 yaşmış , bunu araştırma söylüyor.
Hepsini aynı kefeye koymuyorum elbette ama karşılaştığım çocuk ve gençlerin geneli insan ilişkisi kurmayı beceremeyen, iki lafı bile konuşamayan, saygıyı bilmeyen nesil.
Aile, çok önemlidir eğitimde.
Bizim Annelerimiz, cidden iyiydi. Bizim gibi X kuşağı da fena değil ama günümüz 0-20 yaş aralığını her kim yetiştiriyorsa , başarısız!
X kuşağı ,teknolojiyi ve hayatın kurallarını birlikte yaşadığı için mantıklı bir kuşak ama insanlar teknolojiyle tanıştıkça işin rengi değişiyor .
İşte, karşımızda akıl ve mantık yürütmekten uzak, tembel, ayağına yemeği, çayı kahvesi giden, bilgisayar oyunlarını hatmetmiş, a-sosyal bir kuşak var.
Korkarım, bunlardan doğanların durumu daha da feci olacak.
Nesilleri iyi yetiştirmezsek, bugün İstiklâl, Sultanahmet, Fatih, Antalya ,Adana 'da gördüğümüz istilacı, cahil, eğitimsiz, entarili Arapların, bir üst sürümüne sahip olacağız.
Vakit varken, çocuklarımızı, gençlerimizi kurtarmak gerek.
Hayal gücü yüksek, hedef odaklı çalışan, başarılı nesiller lazım bize.
İyi de, nasıl olacak bu?
Çocuklarınıza vakit değil, kaliteli vakit ayıracaksınız, iyi ve sağlıklı iletişim kuracaksınız, saygıyı öğreteceksiniz. sonra da arkanıza yaslanıp gururla seyredeceksiniz onları.
Annelerimiz, kitap gibidir.
Onları okusak bile yeter.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder