24 Mayıs 2014 Cumartesi

SOMA'da aslında ne oldu?
Devlet niye var?
İki soruya yanıt bulduğumuzda,Soma'yı belki daha iyi analiz edebiliriz.
İşbaşına gelen hükümetlerin temel görevleri vardır.İnsan yaşamının kalitesi,ücret eşitliği,özgürlük,demokratik haklar,iş ve işçi güvenliği,sendikalar,işverenler diye listeyi uzatabiliriz.
Günümüz siyasetinde izlenmesi gereken yol ''Önce insan,önce iş güvenliği''olması gerekirken;''Önce üretim,önce kâr''düşüncesi hakim olduğundan,Soma'da yüzlerce işçi öldürüldü.
Bu maden cinayeti neden yaşandı?
En büyük suç AKP hükümetinindir.Başbakanın Soma'yı,olağan karşılaması,işin fıtratında var demesi,zaten toplumu yeterince ahmak yerine koymaktır.150 yıl öncesinin maden kazalarından örnekleme yaparak,işe kılıf bulmanın adı da yoktur.Gelişmiş ülkelerde maden kazaları elbette yaşanıyor.Peki,neden orda işçiler ölmüyor?
150 yıldan bu yana,''Önce insan ve önce iş güvenliği''dedikleri için olabilir mi?
Teknolojiyi kullanmak,insanları eğitmek,bilimden yararlanmak olabilir mi?
Monitörlerden izlenen sistem,başındaki yetişmiş elemanlar,görev bilinci,donanımlı araçlarla maden işletmeciliği olabilir mi?
Mühendis Akın Çelik'e ''Madende ısı yükselmesi var''dendiğinde,''Çocuğum hastaydı.1 saat sonra gittim madene''demesi,bu madenin,ölçüm cihazlarının başında kim vardı sorusuna yanıt istemez mi?
SOMA,bir cinayetin adıdır.
Yalnızca SOMA HOLDİNG A.Ş.mi suçlu?
Elbette değil.
O madene işletme ruhsatını veren hükümet,yeterli ve gerekli denetim mekanizmasını çalıştırdı mı?
TKİ'ne bağlı madeni,RÖDOVANS (Yani,kiralama)işlemini yaparken,iş ve işçi güvenliği,çalışma koşullarına bir ayar verildi mi?
Üretim sınırlaması getirilmeyen ve kota fazlası kömürü alacağını beyan eden AKP hükümeti,halka seçim yatırımı diye bedava kömür dağıtmak için SOMA A.Ş.ye imtiyaz tanımıştır.
Devletten,kâr elde edecek bir işveren de ne yapmışsa,onu yapmıştır şirket.Maliyetleri düşürmek için işçiyi gözden çıkarmıştır.
Yani,işçileri,2005 üretimi,miadı dolmuş Çin malı küflü maskelerle,bahçıvan çizmeleriyle,bahçe eldivenleriyle,aç,susuz ve zorlayarak, bile bile ölüme göndermiştir.
Tarlası,bağı,bahçesi elinden alınan Soma çiftçisi de,kredi borçlarını ödemek için ölüm yerine,yani madene inmeye zorlanmıştır.
İşte SOMA gerçeği budur.
ALP GÜRKAN,artık rahat rahat satar Spine towers dairelerini.Protesto edin ve almayın diyeceğim ama,gariban zaten rüyasında bile göremez o daireleri.Kaymak tabakası da,zaten işçi ölümlerini önemsemeyecektir.

AKP-SOMA HOLDİNG A.Ş. İŞBİRLİĞİYLE İŞÇİLER ÖLDÜRÜLMÜŞTÜR.
Emin olun,hiçbiri suçlanmayacak,her şey unutulacak ve hiçbir vicdan sızı duymadan yatağa gidecek hepsi.Bakmayın,döktükleri timsah gözyaşlarına.
Madenci eşleri gözü yaşlı,432 çocuk yetim kaldı.
İŞTE GERÇEK BU.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder