4 Kasım 2022 Cuma

 'İsraf haramdır' diye bir söz var.

Ülkemizin tuz gereksinmesinin yüzde 40' nı Tuz Gölü sağlıyor ve yeraltı sularının çekilmesi, yağışların azlığı yüzünden Tuz Gölü kuruyor.
Antalya'da, kaldığım otelde şu şey dikkatimi çekti:
Daha önceki yıllarda,kaldığım otellerin restoranlarında, masalarda tuzluk ve karabiberlik olurdu.
Kullanım sonrası, elbette hijyeni düşünerek temizlemek gerekir bunları.
Herkesin eli değiyor sonuçta.
Ama bu yıl gördüm ki, kişiye özel paketlenmiş ürünler var artık.
Bunu belki hijyen diye yapıyorlar ama işin bir de israf boyutu var.
Bu gördüğünüz tuz ve karabiber, otelde kaldığım sürelerde, yalnızca sabah kahvaltısında kullandığım iki paketli ürün.
Bunun, öğle ve akşam yemekleri de var.
Otelde, yüzün üstünde masa vardı. Günde üç öğün yemekte, fotoğraftaki gibi israfın boyutu nedir sizce?
Kaldı ki; bu, tek bir otel. Ülke genelinde, bu uygulamayla ne kadar tuz ve karabiber israf ediliyor olabilir?
Biz, ülke olarak bu kadar zengin miyiz Allah Aşkına?
Kahvaltıda, benim gibi herkes paketleri açıyor, bir fiske döküyor ve kalanı masada duruyordu.
Çok basit bir ayrıntı gibi gelebilir size ama bu uygulama cidden israfın adı.
Neden dökülsün, atılsın bu ürünler?
Yazık değil mi?
Bu, yalnızca tuz-karabiber kısmı.
Bir de, serpme kahvaltı diye bir şey var ki, tam israf.
Bir ya da iki kişi, ne kadar yiyebilir peyniri, tereyağ-balı, reçel çeşitlerini?
Otelde, tabaklar dolusu yiyeceği, bir çatal alıp bırakanları o kadar çok gördüm ki...
Yazık,
Valla yazık!
Göze görünmüyor sanıyoruz ama
küçücük ayrıntılar bile büyük maliyetlerle neden oluyor.
Bu, küçük paket servisleri kaldırmak gerek bence.
Tuzluk-Biberlik en mantıklısı çünkü.
İsraf olmasın.
Yazık!
Bu kadar zengin bir ülke değiliz, anlayalım bunu artık.
Bir iç mekan görseli olabilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder