13 Ağustos 2024 Salı

 Sosyal medyada şu görüntüye rastladığımda iki insanı düşündüm ; biri Annem , diğeri yazar ve gazeteci Oktay Akbal .

Oktay Akbal , ülkemizdeki kötü gidişatı ,ahlaki çöküntüyü ve çalıp-çırpmayı anlatmak için 'Önce Ekmekler Bozuldu' başlığında kitap yazmıştı.
Öyle ya!
Vatandaşın en ucuz gıdası ekmek değil miydi?
Onun da gramajını ,kalitesini çalmaya kalktığında ,geriye kalan her şeyi çalarsın !
Ülkemizde aksini iddia edebilir misiniz?
Anacığım nurlarda uyusun, hep şunu anlatırdı: Bizim Ata- Dede yurdu Malatya / Darende' de , çiftlikte sütler sağılırmış ,piştikten sonra öyle bir kaymak tutarmış ki ,öyle kepçeyle falan almaz, iki oklavayı kaymağın altına sokar, kalıp gibi kaymağı kaldırır, sofralık hale getirirlermiş.
Onu da yufka ekmeğin arasına sarar , sokum diye tanımladıkları halde yerlermiş.
Kulağa ne kadar da hoş ama ne kadar da uzak geliyor değil mi?
Bu yaşa geldim, aldığım hiçbir sütte ,değil böyle kaymak almak, sütün üstü ince bir tülbent gibi tutan kaymağın dışında kaymak görmedim.
Demek ki, memleketteki kaymak hırsızlığı epey eskilere dayanıyor.
Sütü sağan üretici ki, hayvanını iyi besleyemeyen , değil kaymak yeterli ve yağlı sütü alamayan hayvancıları ayrı tutuyorum; sütün yağını makine ile alıyor ,biz vatandaşlara da kalan sütü satıyorlar.
O kadar da ahlaksız bazı hayvancılar.
Az yağlı süt ile yaptığınız yoğurt ,peynir, çökelek ve türevleri nasıl sağlıklı olabilir?
Ahlaksızlık ,yalan dolan, çalıp çırpma kanına işlemiş bu toplumun.
Nerden bulacağız şu kaymağı da ,sokum yapıp yiyeceğiz?

Tüm ifadeler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder