9 Eylül 2018 Pazar

#SİDE ANTİK KENTİ'NDEN KARELER 
SİDE,diğer ismi NAR; M.Ö 7. yy'da kurulan,üstünden Yunanlılardan Araplara,Lidyalılardan,Romalılara kasar uzanan sayısız uygarlık geçen ve şimdilerde turizme hizmet veren ,dağı,taşı tarih kokan bir liman kenti.
Kısa bir tatil için gittim kızımla ve öyle çok yeri vardı ki gezilecek,'Oraya mı baksak,buraya mı dönsek' diye diye epeyce bir kısmını gezdik ama yetmedi elbette.Antik tiyatrodan hamama,eğitim kurumundan,hastaneye,müzeden ,kaleye öyle bir kent kurulmuş ki yarımada üzerinde,Prof.Dr.Arif Müfid Mansel ve Prof.Jale İnan'la başlayan arkeolojik kazı çalışmaları daha çok sürecek boyutta.
Gittiğimizde,öğrenciler,arkeologlar durmaksızın çalışıyorlardı ama öyle geniş bir alana yayılan kent ki SİDE,denizdeki surların dökülen taşlarını,sütunları toparlamak bile bizim torunların,torunlarına kalacak bir süreci kapsayacak gibi duruyor.
Antik Side'de kalacaklar için,elbette bizim kaldığımız oteli şiddetle öneriyorum.Yemekleri güzel,ortamı güzel.Çok da butik otel var çünkü.
Türk Lirası ve dolar geçmiyor,ödemelerinizi EURO ile yapıyorsunuz.Çok da pahalı bir tatil seçimi demeliyim.
Yani,paranız varsa şahane bir tatil sizi bekliyor.Bu nedenledir ki,ortalıkta pek Türk'e rastlanmıyor. 
Hele son gidişattan sonra tatili rüyasında bile göremez çoğu yurdum insanı ayrı konu.
Günün doğuşu da,batışı da bir başka güzel SİDE'de.Gece hayatındaki eğlence,her mekandan yayılan her türlü müzik insanı enerjik yapıyor.Sağlam kalan Apollo ve Athena Tapınağı ,çok ihtişamlı duruyor.Kazı çalışmaları bittiğinde,eminim ortaya şahane bir doku çıkacak ancak,vandallık,ta o zamandan süregelen bir davranış olduğu için,Side Kenti de,depremlerden,yangınlardan kalan zamanda yağmalanmış,yakılıp-yıkılmış,harabeye döndürülmüş bütün uygarlıklarda.
Denizi,kumsalı,insana komik hayaller kurduran,anlamadığınız dillerde insanların çılgınca kalabalık oluşturduğu bir tatil yöresi SİDE.

Kumsalda,heykeller yaptım elbette kadın üzerine. Afrodit'in olduğu bir kentte,benim kadınlarımın esamesi okunmaz ama denedim işte. 
Denizi,artık soğumaya başlamıştı.Kalabalık istiyorsanız,daha erken bir vakitte gidin tatil için ama benim gibi sakinlik ve huzur arıyorsanız Eylül çok iyi bir seçim.
Gitmişken;Manavgat Şelalesi,Titreyen Göl'ü de gezmenizi öneriyorum.çeşidini bile sayamadığım turlara da katılın derim.
Hatta,deniz paraşütü çok çekici doğrusu. 
Elden geldiğince,işte SİDE ANTİK KENTİ. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder