26 Eylül 2019 Perşembe

#Bugün,günlerden Aşure Günü. 
En iyi Aşure,bizim evimizde pişer.
Diyeceksiniz ki;'Hadi canım,kim karar verdi buna?'
'Daha ne zaman Aşure pişirip,bize vereceksiniz' diyenler, sokakta durdurup,Aşureyi soranlar ,'Sizinki gibi Aşure yapan yok' diye iltifat edenleri görünce ve de,Ana yurdumuz ,Malatya-Darende'nin orijinal Aşuresini yapınca,haliyle.... 
Anacığım,nurlarda uyusun,bu işin en ustasıydı.
Annem gibi becerikli kadına pek rastlanmaz artık.
Bunca övgüye bakınca,Aşureyi benim yaptığım sanılmasın.Hiç öyle yeteneklerim yok.
Ama çok iyi yerim doğrusu. 

Peki,kim yapıyor bu Aşureyi?
Tabi ki,kardeşim.
Ben,yalnızca çıraklık yaparım.Onu getir,bunu döv,tabakları hazırla.
Öyle lezzetli bir eli var ki,ne yapsa yeniyor elbette ama Aşuresi tarifsiz.
Bu kadar laftan sonra,Aşure nasıl yapılır?
Aşure,bir tatlıdır.Nuhu'un gemisi sırasında,Kuş Üzümü,Çam Fıstığı gibi sonradan görme ürünler olmadığına göre,Aşure'nin hammaddesi Aşurelik Dövme,fasulye,nohut ve şekerdir.
Bir de Anacığımın pirinç havanı.
Olmazsa olmazımızdır bunlar.
İçine ise,kuru incir,kayısı,çekirdeksiz üzüm konur.
Aşure'ye,süt,nişasta,siyah üzüm,kavrulmuş ürünler,portakal suyu,limon kabuğu,nar falan konmaz.
Aşureyi de bozuyorsunuz.
Üstünün garnitürü ayrıdır,içine konanlar ayrıdır.
Aşureye,süt ve nişasta koyarak özleştirmeye kalkanlar,bu işi bilmeyenlerdir.
Dövmeyi,ağır ağır pişirip kıvamını bulacaksınız.Saatlerce sürer evet ama kaşığı daldırdığınızda o koyu kıvamı da bulursunuz.
Çok zahmetlidir elbette.Aşure pişirmek.Hele bizim gibi çekme kazanlarda pişirilen Aşure,öncesi,sonrası epeyce iştir ama amaç,insanlarla paylaşmak olunca,olacak o kadar.
Aşureyi dağıtmaya bir çıkıyorum,gece eve dönüyorum,o kadar çok dağıtırız.
Paylaşmak güzeldir. 
Henüz pişme aşamasında.Kaselere konması öğleyi bulur.
Ben,en çok sıcak Aşureyi severim.Tencerenin başında .....
Yok böyle bir tat! 
Aşurenin içine,bir çimdik tuz ve bereketin simgesi,çörek otu mutlaka serpilir.
Anacığım,Aşure kazanına çörek otunu atınca,başında duasını da okurdu.
Annemin lezzeti,iyi ki kardeşimde.O da olmasa,nasıl yiyeceğiz bu tatları? ❤️🙂

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder