23 Eylül 2017 Cumartesi

#Yufka ekmek yapan birileri mutlaka vardır içinizde.
Pek anladığım bir konu değildir bu işler.Annem,öyle becerikli bir kadındı ki;hamuru yoğurur,bize tepeleterek özleştirir,incecik açar ve nar gibi pişirirdi.
Annemin açtığı ekmeklerin arkasını görürdünüz,o kadar ince açardı hamuru.
Hiç yakmadan pişirmek de ayrı bir beceridir yufka ekmeği.
Annemi yad etmek,biraz yufka ekmek,biraz da bazlama yapmak için kardeşimle nostalji yaptık Zorkun Yaylasında.
Ben,hamuru yoğurdum,açtım,kardeşim de sacı hazırladı,pişirdi.
Annem gibi becerikli değilim elbette ama anacığımın şu sözünü hiç unutmadım ve kızıma da öğrettim:
-Her şeyi öğren,öğrenmekten zarar gelmez.Bakarsın,bir gün işine yarar.
Anacığım,nurlarda uyusun.Yaşarken,hiç hamura elimi atmadım ama onu kaybedince,annemi izleyerek de çok şeyi öğrendiğimi anladım.

Yufka ekmeğin tadı bir başkadır.Belki,bahçeniz,ekmek açacak donanımınız yoktur ama bir oklava,yemek masası ve fırın üstüne koyacağınız küçük bir sac da size bu ekmeği yaptıracaktır.
Bu ekmeğin tadını aldığınızda,beyaz undu,çavdarlı,yok kepekli en sağlıklı gibi açıklamaların tümünü çöpe atacaksınız inanın.
Deneyin bence! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder