14 Kasım 2018 Çarşamba

#KARS-SELİM İLÇESİ-LALOĞLU KÖYÜ İZLENİMLERİ-5
Ve nihayet Laloğlu Köyündeyim. 
80 haneli ve yaklaşık 300 nüfuslu bir köy bu.Büyükbaş hayvancılıkla geçiniyor ve arpa-buğday-yulaf ekiliyor.Köyde ağaç yok denecek kadar az,iklim nedeniyle meyve ağaçları yetişmiyor.Köyün en büyük özelliği,meralarının çok büyük olması.
Laloğlu Köyüne gitmek için Katranlı ve Bölükbaşı Köylerinden geçtim.Üç köyün merası hayvancılık için çok değerli ancak,Katranlı ve Bölükbaşı köylerinin meralarını yok edecek baraj projesi onaylanmış.
Baraj demek,meraların bitişi ve köylünün geçim kaynağı hayvancılığın yok olması anlamına geliyor.
Tarım ve hayvancılıkta, kär-zarar hesabı yapılarak bu baraja destek olmalı köylüler.Meralar mı,baraj mı?
Laloğlu Köyü,Selim İlçesine 14 km.Köye ulaşım,okul servisleriyle yapılıyor.Köyde,traktörler ve bir-iki de binek araç gördüm.
Köy,konuksever mi,bilmiyorum çünkü,ortada birkaç çalışan erkek ve beni çaya davet eden bir hane dışında kimseyi görmedim.
Cem Evi var,bir de karşısında imamı olmayan cami.
Tezekle ve kömürle ısınılıyor.Ana-babası ölen evler viran olmuş.Çoğunluğu başka şehirlerde yaşayan insanlar.Yazın,bir aylığına geliyorlarmış köye,o kadar.
Evlerin özelliği taş olması.Taşların arasında sıva yok,toprakla kaynaştırılmış.Tavanı ve taşıyıcı kolonları ağaç kütüklerinden yapılmış.
Köyde,birkaç yerde çeşme vardı.Suyu da olan bu köyde neden ağaç dikilmez hiç anlamadım ama muhtarla konuştum,köyün çıplak alanlarına Sarıçam dikecek.Ağaç olmayan yerde,hayat olur mu?
Laloğlu Köyünün en ilginç yani,kargaları.O kadar çok karga var ki köyde,sürekli bir karga bağırtısı yankılanıyordu.
Savaştan sonra gelmişler köye ve gittikçe de çoğalmışlar.
Cidden,akıllara zarar bir karga popülasyonu var.
Muhtarımın evinde çayını içtim,yemeğini yedim.Burdan,eşine teşekkür ediyorum ama bir köye,bir insan geliyorsa,Tanrı misafiridir ve sohbet edilir,ağırlanır ama bu köy,pek öğrenmemiş bunu.
Köyde kahve yok,bakkal yok,fırın yok.İnsanlar,ekmeklerini tandırlarda pişiriyor,çok da iyi yapıyor.
Var mı doğal yaşam gibisi?
Köyde,çok lezzetli peynir üreten,Adanalı bir de gelinle karşılaştım.Beni çaya davet etti
Dünya ne küçük! 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder